Takich zup jeszcze nie jadłeś! TOP 20 nietypowych zup, które posmakują każdemu [PRZEPISY]
Ribollita z warzywami, czyli toskańska zupa z fasoli i jarmużu
Składniki:
200 g suchej białej fasoli „Jaś Tyczny Duży” (np. marki Halina)
500 ml przecieru pomidorowego
200 g wędzonego boczku
200 g jarmużu
1 duża cebula
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
3 ząbki czosnku
1 mała cukinia
4 średnie ziemniaki
250 ml wody
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
1 łyżka posiekanych listków rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
oliwa
sól i pieprz
Wykonanie
Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości.
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.
Boczek kroimy w 1cm słupki. Na odrobinie oliwy smażymy boczek. Powinien dobrze się wytopić i zarumienić. Jeśli boczek był bardzo tłusty zbieramy nadmiar oleju.
Dodajemy warzywa i czosnek. Całość smażymy przez 5 minut po czym dodajemy pomidory, wodę oraz przyprawy. Solimy do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut i umieszczamy w garnku fasolę. Gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Jarmuż kroimy w duże kawałki i dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut, Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.